Fungsi Colostrum Powder

Kolostrum mempunyai sejarahnya yang tersendiri sebagai ubat tradisional sejak berabad-abad yang lalu. Walaupun sudah beratusan tahun tetapi orang Skandinavia masih menggunakan kolostrum untuk membuat kuih puding, bagi meraikan kelahiran anak lembu, supaya setiap orang terdapat kesihatan yang baik. Manakala di India, Kolostrum dikatakan memberi kebaikan fizikal dan rohaniahnya. Sehingga kini, Kolostrum masih tercatat dalam menu vegetarian. Dr. Hufeland telah mengkaji kesan Kolostrum terhadap kesihatan dan tumbesaran anak lembu yang baru lahir. Kolostrum kemudiannya dikaji secara meluas dan mendapat sambutan yang hangat kerana potensi keimunannya. Pada masa itu, ia dipreskripsikan secara rutin untuk merawa Rheumatoid Artritis. Oleh kerana Kolostrum adalah terhad dan tidak mudah disimpan, maka sesetengah tempat di India dan negara barat, hanya orang atasan sahaja dapat menggunakannya. Dengan itu, orang biasa jarang tahu berkenaan dengan Kolostrum. Catatan Dr. Bernard Jensen telah menyatakan bahawa keajaiban dan fungsi - fungsi berkenaan dengan Kolostrum. Seandainya menggunakan Kolostrum ia mampu membantu kita mengekal dan memulihkan sistem keimunan dan kesihatan kita, jadi ia sangat diberi perhatian.
 
Pelbagai produk yang diperbuat daripada Kolostrum sudah diterima orang ramai, sesetengah orang menyatakan bahawa “ Zaman keputihan ” sudah tiba. Mengikut laporan “ kanak - kanak yang disusui susu ibu jarang sakit. Kolostrum adalah makanan yang paling sesuai untuk bayi kerana faktor keimunan dan faktor pertumbuhan semula dapat memberikan banyak faedah.
Semua ramuan produk Kolostrum dibuat oleh Kolostrum. Dalam pasaran, produk Kolostrum yang dibuat adalah dalam bentuk serbuk, kepingan dan cecair dan lain-lain. Barangan yang berbentuk serbuk adalah produk yang paling disukai ramai, kerana ia boleh mengatasi masalah penyerapan dan teknik pengeluaran. Selepas bancuh ia lebih menyamai susu semulajadi, ia sesuai bagi semua orang terutamanya bagi kanak – kanak yang mempunyai keimunan yang rendah

Dua jenis bahan menentukan fungsinya
Faktor utama Kolostrum yang menarik perhatian orang ramai adalah ia merupakan satu daripada makanan yang penuh dengan faktor keimunan semulajadi. Keaktifan fungsinya terbahagi kepada dua jenis iaitu: Faktor Keimunan dan Faktor Pertumbuhan Semula, ia dapat menyesuaikan keimunan dan pertumbuhan semula sel-sel dalam tubuh badan kita. Ia adalah disebabkan Kolostrum terdapat keimunan yang terbaik dalam pengurusan fungsi tubuh badan kita. Produk Kolostrum telah merangkumi seluruh dunia.

Resipi menentukan kualitinya
Dalam proses membuat produk Kolostrum, oleh kerana Kolostrum kaya dengan dengan (terutamanya IgG) maka kandungan dalam IgG dapat memenuhi syarat yang telah ditetapkan. Kualiti bagi produk Kolostrum bukan ditentukan oleh IgG yang berkualiti atau tidak, ia bergantung kepada resipi itu sesuai ataupun seimbang  tidak, memastikan sama ada ia berfaedah terhadap penyerapan, adakah Kolostrum dapat menunjukkan fungsi keseimbangan. Menurut Profesor Chao (Cina) memperkenalkan: menurut kajian yang telah dijalankan, kandungan IgG dalam produk Kolostrum mengandungi 0.85mg/m1 telah mencukupi kesannya untuk mengelakkan menghidap penyakit.

Kepentingan pemilihan jenama produk
Walaubagaimanapun, jenama yang mempunyai nama baik boleh dipercayai. Kolostrum NewCo 9 yang seratus peratus diimport dari New Zealand, memastikan produk berada dalam kualiti yang baik, dan mementingkan prestasi dan jenama produk. Kolostrum yang diimport dari New Zealand, terutamanya ia dapat kelulusan, turut mendapat dari Kementerian Kesihatan New Zealand kerana ia memperolehi kelebihan dan fungsi yang baik. Maka Kolostrum NewCo 9 yang diimport dari New Zealand adalah produk yang dipercayai oleh para pengguna.
 
Galian semulajadi
Fungsinya
Keimunan Globulin G (I g - G)
Ia dapat menyesuaikan dan menambahkan sistem keimunan dalam tubuh badan kita, selain itu ia dapat mengelakkan dan menghapuskan bahan yang tidak baik daripada memasuki ke dalam tubuh badan  kita. (Termasuk: Penyakit, Virus, toksid) ini dapat pemudahan kanak - kanak memperbaikan sistem  keimunannya.
Keimunan Globulin M (I g - M)
Bahan pertahanan bagi tubuh ini diambil dari tulang sumsum, organ, usus perut, paru-paru, dan sel B yang terdapat dalam Lymphocyte. Ig- M dapat mencari dan menghapuskan “Penceroboh” yang memusnahkan sistem keimunan kita.
Keimunan Globulin A (I g - A)
Ia digelar sebagai keimunan Globulin yang boleh memberi pertahanan keseimbangan badan, ia dapat mengelakkan penyakit dan toksid melekat pada usus dan paru - paru.
Keimunan Globulin D (I g - D)
Ia dapat menguraikan kalsium dalam darah untuk menambahkan penenangan, ia membekalkan dan menyimpan kalsium yang mencukupi ke dalam tulang. Pada masa yang sama ia merangsangkan pertumbuhan Pada masa yang sama ia merangsangkan pertumbuhan
Keimunan Globulin E  (I g - E)
Ia dapat menyelaraskan pembiakan sel - sel dan memberi perlindungan terhadap sel.
Pertumbuhan sel yang seiras insulin IGF - 1 & IGF - 2
Ia dapat pemudahan pembahagian sel, pencantuman dan penambahan DNA dan RNA, menyesuaikan protein dan gula dalam tubuh badan, melambatkan proses penuaan; pertumbuhan otot dan tulang, menyebabkan kelukaan dapat menyembuh dengan cepat.
Faktor Pertumbuhan Semula
TGF - B1 & B 2
 
Menyesuaikan pertumbuhan sel, membahagi dan menolong keseimbangan fungsi keimunan;pemudahan pertumbuhan sel tulang, ia dapat membantu mencegah osteoporisis; pencantuman sel otak dan saraf-saraf.
Proline - Rich Polypeptides (PRP)
Menyelaraskan timus, merangsangkan fungsi keimunan yang lemah, membahagikan dan menyeimbangkan sistem keimunan yang terlalu aktif. Ia boleh merangsangkan dan mengaktifkan sel B, memudahkan pertubuhan dan penguraian, apabila ia menolong dicantum dengan Ig - E, ia akan membangkitkan keaktifan keimunan dan dapat melegakan penyakit. Contohnya: (Asma), sakit sendi dan lain-lain lagi penyakit.
Lactorferrin (LF)
Menetap pada permukaan untuk menyekat virus daripada mendapatkan besi untuk merebak. Selain itu, ia terdapat fungsi keaktifan penambahan, merangsangkan pertumbuhan sel, pengawalan kepada penyakit, merangsang pertumbuhan sel, mencegah virus, menyelaraskan racun, mengelakkan lemak yang berlebihan dan menyelaraskan sel-sel halus yang ada dalam usus perut. Selain itu, ia juga amat berkesan bagi penyakit barah, AIDS dan penyakit yang lain.
Lactoperocidase (LP)
Ia dapat mengelakkan daripada barah payu dara dan barah usus. H202, SCN, (LPS) dapat mengawal dan menghapuskan pembiakan sel yang tidak baik.
Padangan Pakar-Pakar Terhadap Kolostrum
Dr. Michael Julius of Megill University, Montreal:
Pusat kajian Kerajaan Amerika Syarikat mendapati Kolostrum mengandungi bahananti virus dan mempunyai daya pertahanan supaya virus tidak boleh mencerobohitubuh badan. Kolostrum disahkan mengandungi sel anti virus.
Dr. E. Palmer, et al. Journal of mdedicalvlrology:
Dalam Kolostrum terdapat Keimunan Globulin dan ia boleh menyelaraskan dengan sel-sel yang baik.

Dr. Per Braneltzag Annals of the New York academy
Kolostrum harus diperkenalkan kepada orang ramai, kerana ia dapat mengawal pelbagai jenis penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan, terutamanya ia boleh mengelakkan dari mendapat penyakit yang boleh berjangkit. Ia berkesan untuk mengawal penyakit yang tersembunyi di dalam tubuh badan kita.

Profesor Fernland Olle Hemell
Protein yang terdapat dalam Kolostrum boleh menghalang virus yang boleh mengakibatkan penyakit ulser. Kolostrum kaya dengan sel (sejenis fektor yang boleh mengawal penyakit dengan berkesan), ia boleh membantu melegakan penyakit sendi dan penyakit lain.

China - Profesor Chao
Kolostrum boleh membantu pertubuhan otot pada orang tua, menambahkan fungsi otot
dan melambatkan proses penuaan.

German Profesor R. McClead (Pusat pengajian perubatan kanak-kanak)
Laporan pengajian menyatakan bahawa: Faktor keimunan dalam Kolostrum berkesan untuk mengelakkan virus dalam usus yang boleh mengakibatkan penyakit. Penyerapan Keimunan Globulin yang terdapat dalam Kolostrum boleh membantu tubuh badan membekalkan keimunan perlindungan. Ia dapat mengelakkan pelbagai jenis penyakit dalam organ kita.

China - Profesor Hu Dao Hua
Keimunan dalam Kolostrum dan fektor semula pertumbuhan dapat membantu pengawalan perubahan sel-sel yang buruk. Kolostrum dapat mengelakkan kesan sampingan yang diberi selepas membuat rawatan ubatan dan pembedahan terutama bagi pesakit barah. Pesakit yang berada dalam proses penyembuhan, pengambilan Kolostrum yang banyak boleh membantu menghalang serangan sel dan virus.
 
China - Profesor Loh Ceng Yang
penyakit selsema burung masih belum pulih,  sebelum pakar kesihatan mendapatkan perubatan  yang sesuai, maka kita tidak boleh sebarangan mengambil ubat, cara yang terbaik ialah meninggikan keimunan  kita. Pada masa yang sama, kita harus mengekalkan cara kehidupan yang baik; faktor keimunan lebih tinggi daripada ketinggian manusia 50-100 kali ganda, maka kolostrum digelar sebagai [ Raja keimunan semulajadi, ia merupakan jalan pintas bagi tubuh badan kita menyerap keimunan yang diperlukan.
 
Golongan orang yang sesuai / perlu mengambil Kolostrum
1. Pekerjaan yang tegang, kehidupan yang tidak teratur;
2. Pekerjaan yang lebih menggunakan pemikiran, perlu selalu mengekalkan tenaga yang kuat;
3. Pekerjaan yang menggunakan banyak tenaga, memerlukan pertambahan tenaga dan vitamin;
4. Berpuasa; memilih makanan; orang yang kekurangan vitamin;
5. Remaja dan kanak - kanak;
6. Orang yang diet; wanita yang mementingkan kecantikkan;
7. Pemulihan kesihatan, golongan orang yang meningkat umur 40 ke atas melambatkan proses penuaan.
8. Orang yang sentiasa bekerja di tempat beradioaktif.
 
Cadangan pemakanan
Orang Dewasa - Sehari ( satu hingga dua uncang )
Kanak-kanak    - Sehari ( satu hingga dua kali, setengah atau satu uncang ) 
Fungsi keimunan yang rendah / Deman yang serius - 3 hingga 6 uncang
 
* KESIHATAN YANG LEBIH BAIK..... KEHIDUPAN YANG LEBIH SEMPURNA *
Diluluskan oleh KKM-163 /1/5 jld 17